26.5.2008

"Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus"

Terveys; kuka kumma?

Hyvinvoinnin yksi keskeinen tekijä on Terveys. Kaikki lähtee siitä, että kansalaiset, medbörjare, toimivat keskenään yhteistyössä samoin kuin huolehtivat omasta henkilökohtaisesta hyvinvoinnistaan vastuuntuntoisesti. Suomessa perustuslaista asti säädellään, että kansalaisella on oikeius välittömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
Kansalaisen hyvinvoinnin ja edelleen terveyden perusedellytyksiksi luetaan turvallisuus, tasa-arvo ja tasapainoinen ekosysteemi. Näiden voimavaratekijöiksi taas luetaan ihmissuhteet, tulot, koulutus ja ravinto. Hyvinvoinnin toteutuminen edellyttää sitä, että terveydenhuolto, sosiaalihuolto, työhallinto, asumistoimet ja opetustoimet sopivat keskenään pelisäännöistä. Jotta hyvinvointi pysyisi yllä, tulisi sairauksien ehkäisyyn kiinnittää yhä enemmän huomiota: kunnan tarjoamien palveluiden tulisi olla toimivia, tautien ja tapaturmien ennaltaehkäisytoimien järkeviä ja sairauksien määrän pieni.

Tulevaisuuden haasteet - Terveys 2015 !

Ikäryhmittäiset tavoitteet kansaterveydessä:
1. Lasten hyvinvointi lisääntyy, terveydentila paranee ja turvattomuuteen liittyvät oireet ja sairaudet vähenevät merkittävästi.
2. Nuorten tupakointi vähenee siten, että 16-18 vuotiaista alle 15% tupakoi; nuorten alkoholin ja huumeiden käyttöön liittyvät terveysongelmat kyetään hoitamaan asiantuntevasti eivätkä ne ole ylesempiä kuin 1990-luvun alussa.
3. Nuorten aikuisten miesten tapaturmainen ja väkivaltainen kuolleisuus alenee kolmanneksella 1990-luvun lopun tasosta.
4. Työikäisten työ- ja toimintakyky ja työelämän olosuhteet kehittyvät siten, että ne osaltaan mahdollistavat työelämässä jaksamisen pidempään ja työstä luopumisen noin kolme vuotta vuoden 2000 tasoa myöhemmin.
5. Yli 75-vuotiaiden keskimääräisen toimintakyvyn paraneminen jatkuu samansuuntaisena kuin viimeisten 20 vuoden ajan.

Kaikille yhteiset tavotteet:
6. Suomalainen voi odottaa elävänsä terveenä keskimäärin kaksi vuotta kauemmin kuin vuonna 2000.
7. Suomalaisten tyytyväisyys terveyspalvelujen saatavuuteen ja toimivuuteen sekä koettu oma terveydentila ja kokemukset ympäristön vaikutuksesta omaan terveyteen säilyvät vähintään nykyisellä tasolla.
8. Tavoitteisiin pyritään myös siten, että eriarvoisuus vähenee ja heikommassa asemassa olevien väestöryhmien hyvinvointi ja suhteellinen asema paranevat. Tällöin tavoitteena on sukupuolten, eri koulutusryhmien ja ammattiryhmien välisten kuolleisuuserojen pienentyminen viidenneksellä.


YLEISESTI SIIS:
- Koti on kaiken A ja O: sieltä lähtevät lapsen mallit ja ongelmien ehkäisy.
- Vanhempien hyvinvointi tärkeää: turvaa lapsen kodin, elävät otse onnellisempina vanhoiksi
- Tukien ja terveyshuollon tavoitettava kaikki vauvasta vaariin (neuvola äideille ja lapsille, kouluth, työth, työttömyysth, vanhusten th)
- mielenterveyteen kiinnitettävä erityishuomiota
- liikuntaa, terveellisyyttä, turvallisuutta, savuttomuutta ja päihteettömyyttä painotettava ympäristösuunnittelussa, koulussa, töissä, ravintoloissa, kaupungin palveluissa...
- rasituksia ja tauteja ennaltaehkäistävä !

tavoite: fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky tasapainoisena kokonaisuutena.

Ei kommentteja: